6 receptů na výborná jídla se šunkou a sýrem

Zůstala vám po vaření šunka a sýr a nevíte, jak je zužitkovat? Pokud je to váš případ, nebo máte jen chuť na něco dobrého, zkuste některý z těchto šesti receptů. 🙂

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Brokolicová rýže se šunkou a sýrem

Ingredience

  • 3 lžíce másla
  • 1 hrnek rýže, nejlépe dlouhozrnné
  • 660 ml vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
  • 1 stroužek třeného česneku (můžete nahradit 1/2 lžičkou sušeného česneku)
  • 1 brokolice, nakrájená na jednotlivé růžičky
  • 300 g šunky nakrájené na kostky
  • 75 g strouhaného tvrdého sýra
  • 2 lžíce mléka
  • sůl a pepř

Postup

  1. Na jedné lžíci másla osmahněte rýži, aby zezlátla. Zalijte ji vývarem, přidejte česnek a vařte asi 15 minut. Občas promíchejte.
  2. Přidejte brokolici a vařte další 4 minuty. Snižte plamen, vmíchejte 2 lžíce másla, šunku, sýr a mléko. Nechte roztavit sýr, odstavte a před podáváním dochuťte solí a pepřem.

Zapečené šunkové rolky s chřestem

Ingredience

  • 360 ml vody
  • 24 čerstvých výhonků chřestu
  • 8 plátků šunky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce mouky
  • 180 ml mléka
  • 50 g strouhaného sýra
  • sůl a pepř

Postup

  1. Dejte předehřát troubu na 180 °C. Ve větším hrnci přiveďte k varu 360 ml vody. Vložte chřest a vařte 1 minutu. Vypněte plamen, chřest vyndejte z vody a položte na talíř.
  2. Každé tři výhonky zabalte jedním plátkem šunky a propíchněte párátkem.
  3. V rendlíku rozpusťte máslo, vmíchejte mouku a připravte tak jíšku. Vmíchejte mléko a nechte za stálého míchání zhoustnout. Přidejte trošku soli a pepře a vmíchejte strouhaný sýr. Odstavte.
  4. Rolky vložte do zapékací misky a přelijte je připravenou sýrovou omáčkou. Pečte v předehřát troubě 20 minut, dokud chřest nezměkne.

Bramborová polévka se šunkou a sýrem

Ingredience

  • 420 ml vody
  • 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
  • 1 mrkev, oškrábaná a nastrouhaná nebo nakrájená
  • 2 stroužky třeného česneku
  • 2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce škrobu nebo mouky na zahuštění
  • 500 ml mléka
  • 230 g tvrdého sýra, nastrouhaný nebo nakrájený (čedar, eidam nebo gouda)
  • 250 g kukuřice (můžete použít mraženou, konzervovanou nebo čerstvou)
  • 250 g šunky nakrájené na kostky

Postup

  1. Do velkého hrnce dejte vodu, nakrájené brambory, mrkev, česnek a pepř. Přiveďte vodu k varu a vařte asi 10 minut, až jsou brambory měkké.
  2. Přidejte šunku a kukuřici a zmírněte plamen.
  3. V rendlíku rozpusťte máslo a vmíchejte do něj škrob nebo mouku. Přidejte mléko, rozmíchejte a nechejte zhoustnout. Vmíchejte sýr a odstavte.
  4. Sýrovou směs vmíchejte do bramborové polévky a nechte chvíli povařit. Před podáváním dochuťte solí a pepřem.

Šunkové bochánky se sýrem

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžíce kypřícího prášku
  • 1 lžíce cukru
  • 100 g másla
  • 240 ml mléka
  • 1 velké vejce
  • 200 g strouhaného tvrdého sýra
  • 150 g šunky nakrájené na kostky
  • 1 jarní cibulka nakrájená na kousky

Postup

  1. Dejte předehřát troubu na 220 °C. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a máslo (ztuhlé nastrouhané).
  2. V jiné míse smíchejte vejce s mlékem a nalijte do suché směsi. Přidejte šunku, sýr a cibulku a důkladně prohněťte rukama.
  3. Z těsta vyválejte placku tlustou asi 2 cm. Pomocí vykrajovátka nebo sklenice vykrojte kolečka. Pečte v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem 16 – 18 minut.

Slané sýrové palačinky se šunkou

Ingredience

  • 180 ml mléka
  • 1 vejce
  • 60 g hladké mouky
  • tuk na smažení
  • 8 plátků šunky
  • 150 g tvrdého plátkového sýra
  • čerstvou pažitku na ozdobu

Postup

  1. V míse smíchejte vejce s mlékem a vmíchejte mouku.
  2. Na pánvi potřené tukem osmahněte z těsta palačinky. Na hotové horké palačinky položte vždy dva plátky šunky a trochu sýra.
  3. Palačinky přeložte nebo srolujte a ozdobte pažitkou.

Zapečené gnocchi se sýrem a šunkou

Ingredience

  • 1 lžíce másla
  • 1 větší pokrájená cibule
  • 350 g šunky pokrájené na kostky
  • 120 ml kuřecího vývaru
  • 180 ml vody
  • 1 balení bramborových gnocchi
  • 250 g hrášku (mražený, konzervovaný nebo čerstvý)
  • 60 ml smetany
  • 100 g strouhaného tvrdého sýra
  • sůl a pepř

Postup

  1. Na másle osmahněte cibulku, přidejte šunku a opečte do zlatova. Vlijte vývar a přiveďte ho k varu.
  2. Přidejte gnocchi, promíchejte a vařte asi 5 minut, dokud nezměknou. Vmíchejte hrášek, smetanu a trošku soli a pepře. Směs vlijte do zapékací mísy, posypejte sýrem a nechte zapéct.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Svěží fenyklový salát

Video: Pečené kuřecí stripsy v kukuřičných lupínkách a provoněné bylinkami

Grilovaný losos s mořskými řasami salicorne.

Křehký borůvkový koláč, který chutná jako cheesecake

Banánové muffiny s kakaovými boby

Langoše s medvědím česnekem

Ranní dýňová kaše s pekany a kokosovým mlékem

Rychlý recept na domácí máslové karamelky

Extra vláčný čokoládový moučník s vanilkovou zmrzlinou

Kuře pečené na rajčatech

Zapečené masové kuličky s brambory a rajčaty

Ořechové věnečky